Jak správně vybrat pergolu?

Lukáš Samek 29.11.2023

Jak správně vybrat pergolu?

Zahradní pergola či přístřešek je skvělá věc. Možná jste ji už viděli u kamaráda nebo u souseda a chtěli byste ji také. Pergola vám poskytne příjemné a esteticky přitažlivé venkovní prostory, které obohatí váš dům i zahradu. Před výběrem pergoly byste si ale měli položit několik otázek a zvážit pár důležitých faktorů. Náš průvodce vám poskytne užitečné tipy, na co se při výběru zaměřit.

Pergola nač a jak velká?

Při rozhodování o velikosti pergoly je důležité zvážit dostupný prostor a účel, kterému bude pergola sloužit. Můžete ji využít k odpočinku, grilování s rodinou a přáteli nebo jako garáž či zahradní dílnu. Přesné pochopení účelu vám pomůže vybrat správný design a konstrukci pergoly.

Rozměry by měly odpovídat vašim potřebám. U  pergol na posezení je nutné promyslet, kam dáte gril nebo kolik osob budete běžně hostit. U garážové pergoly pak záleží na rozměrech vozidla s rezervou pro pohodlné vystupování či vynášení nákupů. Pečlivá úvaha nad rozměry je tak dalším krokem k výběru té ideální právě pro vás.

Kde bude pergola stát?

Umístění pergoly je důležité pro její funkčnost a estetiku. Umístěním u domu získáte v podstatě další místnost. Volně stojící pergola v zahradě se zase stane důležitým designovým prvkem celého prostoru , který ovlivní celkový charakter místa.

Před výběrem promyslete mimo jiné interakci s okolím, expozici slunci a ochranu před větrem. V případě použití pergoly coby garáže vezměte v potaz příjezdovou cestu.

Materiál

Výběr správného materiálu pro pergolu hraje důležitou roli v její odolnosti, vzhledu a údržbě. Kromě tradičního dřeva dnes dominuje hliníková konstrukce, a to především kvůli své odolnosti a snadné údržbě.

Možnosti zastřešení

Zastřešení pergoly je klíčové pro poskytnutí stínu a ochrany před nepříznivými povětrnostními podmínkami. Na střechu lze umístit moderní naklápěcí lamely, bezpečnostní sklo nebo třeba markýzu. Pro větší komfort pak lze u hliníkových pergol zakrýt i boční stěny, díky čemuž je pak můžete využívat i mimo letní sezonu.

Cena

Cena pergoly zahrnuje náklady na materiál, montáž a případnou údržbu. Je důležité stanovit si rozpočet a hledat kvalitu, která bude odpovídat vašim potřebám a preferencím. Myslete i do budoucna. Nekvalitní pergoly vás mohou na začátku potěšit příjemnou cenou, ale náročná a nákladná údržba vás už tolik nepotěší.

Při rozhodování je dobré konzultovat se specialisty a využít jejich znalostí a zkušeností. U nás vám ochotně poradíme a navrhneme řešení na míru přímo pro vás. Stačí nás kontaktovat.

blog

Nové články