Jaká povolení potřebuji ke stavbě pergoly?

Pergoly Morava 06.03.2024

Jaká povolení potřebuji ke stavbě pergoly?

Pergoly jsou výtečným doplňkem zahrady, který nabízí místo k odpočinku a setkávání s přáteli. Předtím než se pustíte do stavby pergoly, je však důležité mít přehled o potřebných povoleních a procesech spojených s vaším zahradním projektem. Podívejte se s námi na různé typy povolení a podmínek, které musíte dodržet.

Definice pergoly a přístřešku

Než začneme, je důležité si ujasnit rozdíl mezi pergolou a přístřeškem. Tyto dva pojmy se u nás totiž dost často zaměňují. Zatímco pergola je obvykle zahradní posezení s lehkou konstrukcí a prodyšnou konstrukcí místo střechy, určené pro popínavé rostliny, přístřešek je typicky konstrukce krytá. Typickým příkladem přístřešku je altán nebo stříška pro parkovací stání. Legislativa na ně pak může pohlížet odlišně, což ovlivňuje potřebná povolení. V našem případě jsou tedy pergoly spíše přístřešky.

Pergola bez ohlášení stavby

Stavba pergoly obvykle nevyžaduje ohlášení stavby, pokud splňuje určité parametry. Její rozměry nesmí přesáhnout 25 metrů čtverečních, výška je do 5 metrů a stojí alespoň 2 metry od hranice pozemku. Nesmí také sloužit komerčním účelům. Pokud splníte tyto podmínky, můžete se pustit do realizace bez nutnosti navštívit stavební úřad.

Pergola s územním souhlasem nebo územním rozhodnutím

V některých případech může být zapotřebí územní souhlas nebo územní rozhodnutí, například pokud chcete pergolu umístit blíže než 2 metry od hranice pozemku. Toto povolení je nutné získat před samotnou stavbou a zahrnuje souhlas majitelů okolních pozemků. Proto si je obstarejte nejlépe ještě před návštěvou úřadu.

Pergola s ohlášením stavby nebo stavebním povolením

Pro stavbu rozlehlejší pergoly s větší zastavěnou plochou než 25 metrů čtverečních je obvykle potřeba ohlásit stavbu na stavebním úřadě. Tento proces může trvat několik týdnů až měsíců a zahrnuje schválení projektu.

V extrémních případech, jako je stavba obrovské pergoly s větší zastavěnou plochou než 150 metrů čtverečních, tedy více než rodinný dům, může být nezbytné stavební povolení. Takové případy jsou ale spíše výjimečné.

Zpětná legalizace

Pokud jste začali se stavbou pergoly bez získání potřebných povolení, můžete se potýkat s problémy. Nicméně český stavební zákon umožňuje legalizaci stavby zpětně, což zahrnuje obstarání všech povolení a souhlasů po dokončení stavby. Může to ale být komplikovaný proces a úřad vám dokonce může nařídit srovnání černé stavby se zemí. Většina žádostí ale končí smírně.

Při plánování stavby většiny pergol se obejdete bez ohlášení stavby. Pozor si dejte hlavně v případě, že stavíte poblíž hranice pozemku a dbejte na dobré sousedské vztahy. Dodržení legislativních požadavků vám ušetří čas a potenciální komplikace v budoucnu.

Při rozhodování je dobré konzultovat se specialisty. Využijte našich znalostí a zkušeností. Rádi vám poradíme a navrhneme řešení na míru přímo pro vás. Stačí nás kontaktovat.

blog

Nové články