Kdy potřebuji stavební povolení pro pergolu?

Pergoly Morava 20.04.2024

Kdy potřebuji stavební povolení pro pergolu?

Pergoly –  oázy klidu, které přinášejí do zahrady dotek elegance a pohodlí. Možná už také plánujete její zřízení a v duchu se vidíte s přáteli u grilu nebo u letní snídaně na čerstvém vzduchu. Než se ale pustíte do stavby, je tu jedna důležitá otázka: Potřebujete stavební povolení?

Většinou se bez něj obejdete

Dobrá zpráva na začátek. Jak už jsme psali dříve, stavba pergoly obvykle nevyžaduje ohlášení stavby. Pokud neslouží komerčním účelům a splňuje předepsané rozměry – Max 25 metrů čtverečních, výška do 5 metrů a vzdálenost alespoň 2 metry od hranice pozemku. V případě, že stavíte blíže než 2 metry od hranice pozemku, potřebujete územní souhlas nebo územní rozhodnutí. Toto povolení zahrnuje souhlas majitelů okolních pozemků.

Kdy se stavebnímu úřadu nevyhnete?

Pak jsou zde ale případy, kdy prostě stavební povolení získat musíte, nebo alespoň ohlášení stavby. Důvody mohou být následující:

  1. Rozměry a umístění: Pokud plánujete postavit pergolu s rozlohou přesahující 25 metrů čtverečních, pravděpodobně budete potřebovat ohlásit stavbu. V takovém případě doporučujeme stavební záměr konzultovat se stavebním úřadem. K žádostem budete potřebovat také projektovou dokumentaci stavby, doklad o vlastnictví pozemku, případně další stanoviska dotčených orgánů (krajská hygienická stanice, odbor životního prostředí, úřad pro památkovou ochranu,…)
  2. Přístavba pergoly ke stávajícímu domu: Pokud se rozhodnete měnit půdorys již dokončené stavby stavbou pergoly, je podle stavebního zákona vyžadováno ohlášení záměru a územní souhlas.
  3. Komerční využití: Pergoly postavené pro komerční účely vyžadují kromě běžných ohlášení i další povolení ze strany samospráv. Například u restauračních zahrádek je většinou nutný pronájem od obce.
  4. Extrémní velikost: V případě, že vaše pergola přesahuje 150 metrů čtverečních, což je větší plocha než běžný rodinný dům, bude stavební povolení nejspíš nevyhnutelné.

Co dělat, pokud jste už začali stavět bez povolení?

Pokud jste již započali stavbu pergoly bez nezbytných povolení, nezoufejte. Český stavební zákon umožňuje zpětnou legalizaci stavby, což zahrnuje získání veškerých potřebných povolení a souhlasů po dokončení nebo v průběhu stavby. Je důležité dodržovat tento proces, abyste se vyhnuli případným problémům s úřady.

Ujistěte se, že máte všechny potřebné povolení v souladu s místními předpisy a také nezatápíte svému okolí. Při rozhodování je dobré konzultovat se specialisty. Rádi vám poradíme a navrhneme řešení na míru přímo pro vás. Stačí nás kontaktovat.

blog

Nové články